Welk model beha moet ik nou kiezen?

Geplaatst op 28 October 2009 | categorie: Algemeen |

De eerste beha werd in 1907 ontworpen door couturier Paul Poiret en bestond uit niet meer dan twee zakdoeken en een stel linten. Mary Phelps Jacobs vroeg er in 1913 als eerste patent op aan. Sinds die tijd is er heel wat veranderd. Beha’s zijn tegenwoordig niet alleen verkrijgbaar in allerlei verschillende prijsklassen en materialen, er is ook een enorme keuze in modellen. Dat maakt dat er voor elke vrouw een perfect passende beha te vinden is, maar tegelijk wordt het daardoor wel moeilijker om te bepalen welke beha nu bij jou past. Daarom zetten we de mogelijkheden even voor je op een rijtje.

Klassieke beha

De klassieke beha is een beha die uit twee driehoekige stukjes stof bestaat. De klassieke beha is er met en zonder beugels. Heb je kleine borsten, dan kun je prima een klassieke beha zonder beugels dragen. Zijn je borsten wat groter, dan kun je beter kiezen voor een beugelbeha, deze geeft betere ondersteuning. De beugelbeha maakt ook de vorm van je borsten mooier.

Push-upbeha

Dames met kleine borsten zijn erg blij met deze beha, hij laat namelijk je borsten groter lijken. Dat doet hij door je borsten een beetje samen te drukken en omhoog te duwen. Dit zorgt er niet alleen voor dat je een cupmaat meer lijkt te hebben, het geeft ook je decolleté een mooiere vorm. De kussentjes die voor dit effect zorgen kunnen gevuld zijn met gel, water, lucht of siliconen.


Minimizer

Deze beha doet het tegenovergestelde van een push-upbeha: hij zorgt ervoor dat je borsten kleiner lijken, door ze plat tegen je lichaam te drukken. De cups zijn groter dan bij een klassieke beha en de schouderbandjes zijn vaak breder, omdat grote borsten meer ondersteuning nodig hebben.

Balconette

De balconette kan goed gedragen worden onder kleding met een lage, wijde halslijn. De cups zijn kleiner en de schouderbandjes staan verder uit elkaar dan bij andere beha’s, waardoor zowel de cups als de bandjes minder zichtbaar zijn.

Sportbeha

Als je sport, bewegen je borsten op en neer en heen en weer. Dat kan pijn geven en zelfs het borstweefsel beschadigen. De sportbeha biedt uitkomst. Deze is gemaakt van stevige, vochtabsorberende stof en houdt je borsten stevig en zo onbeweeglijk mogelijk op hun plaats.

Halterbeha

De halterbeha heeft bandjes die niet over de schouder lopen maar achterin de nek bij elkaar komen. Het voordeel daarvan is dat je dit model prima kunt dragen bij kledingstukken die een gedeeltelijk open rugpand hebben.

Strapless beha

Vooral in de zomer een erg gewild model. De strapless beha heeft geen schouderbandjes en is daardoor prima te dragen met strapless jurkjes of topjes. Ook onder een top met spaghettibandjes is de strapless beha mooi. Het nadeel van dit model is wel dat de behamaat nog nauwer luistert dan bij de modellen met bandjes: je wilt tenslotte niet dat je beha afzakt. Veel vrouwen kiezen daarom voor een strapless beha die heel strak zit, maar dat ziet er ook niet mooi uit: je krijgt een soort “rollade-effect”. Om nog maar te zwijgen van de gevolgen van zo’n strakke beha voor je ademhaling…

Welke beha het meest geschikt is voor jouw borsten en het mooist staat bij jouw figuur of kleding, is een kwestie van experimenteren. Het is wel handig om meerdere modellen in je kast te hebben, zodat je bij elk soort outfit de juiste beha kunt dragen.

Bronnen:

Mens en gezondheid

Cheebra

BHwinkel.nl

Wikipedia